Recenzja: Kopparberg Premium Cider, with strawberry lime

Jeśli ktoś na etykiecie zapewnia mnie, że produkt jest “premium”, a dla pewności dopisuje “genuine swedish cider”, zapala mi się w głowie neon z napisem „baczność”. Dlaczego? Polecam spojrzeć, na jakich piwach używa się najczęściej słów premium, prawdziwy, tradycja itp. Ach, i jeszcze magiczne słowo export (jak rozumiem, produkt eksportowy jest lepszy dlatego, że za granicę nie można wcisnąć byle czego – w przeciwieństwie do produktów na kraj). No nic. Premium cider z truskawką i limonką. Jedziemy.

4,5% alkoholu, bardzo słodki, butelka 330 ml, Szwecja, Kopparberg Breweries

Barwa jasnoróżowa pochodzi, jak mniemam, od zawartych soków. Klarowny.DSCF1201

Pierwszym, niezwykle intensywnym zapachem, jest aromat truskawki. Jest on na tyle silny, że przykrywa pozostałe nuty. Ze składu nie wynika, czy jest to aromat naturalny, jednak jego intensywność wskazuje raczej na syntetyczny (aromaty naturalne z reguły pachną lżej i szybciej się ulatniają). Wspólnie z truskawką pojawiają się ciężkie, słodkie zapachy: karmelowe, cukrowe. W dalszym planie można wyczuć słodkie owoce, oraz cytrusy, pomarańczę i limonkę. W tle pojawia się delikatna kwiatowa nuta bzu.

Smak zdominował cukier; średnio-niski smak kwaśny kontruje go w nieznacznym stopniu. Taniny praktycznie nieobecne. Napój jest gazowany. Balans jest zdecydowanie przechylony w stronę intensywnej słodyczy z silnym truskawkowym smakiem. Po przełknięciu niezbyt przyjemny posmak siarkowy.

Podsumowanie:

Cukier musi być wyjątkowo tani w Szwecji. W tym napoju z pewnością go nie żałowano. Podobno Skandynawowie mają wyższy próg akceptowalności soli, może z cukrem jest podobnie? Jak dla mnie – za dużo. Myślę, że gdyby nie alkohol, byłby to ulubiony napój dzieci – przywodzi na myśl oranżadę z dużą ilością syropu truskawkowego.

Skład (tłumaczony z angielskiego): woda nasycona CO2, sfermentowany sok jabłkowy (jabłka, czarny bez, truskawki), cukier, aromaty, zakwaszacz kwas cytrynowy E330, konserwant E202 [sorbian postasu], przeciwutleniacz E224 pirosiarczyn (disiarczyn) potasu

Przemek Iwanek

Reklamy

4 uwagi do wpisu “Recenzja: Kopparberg Premium Cider, with strawberry lime

  1. Pingback: Recenzja: Premium Dry Apple Cider, Kiss | Piwo i Cydr

  2. Pingback: Recenzja: Stoke Red Bottle Fermented Sparkling Cider, Burrow Hill* | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s