Recenzja: Cider, Westons Cider Mill, Marks&Spencer

Pierwszy z puli cydrów zakupionych w Marksie&Spencerze. Nie lekceważcie tego sklepu! Można tam trafić na naprawdę interesujące okazy piwa. Pora sprawdzić, czy cydry również są godne uwagi.

Na pierwszy rzut puszka z jelonkiem, czyli Cider z Westons Cider Mill, ze znanego cydrowego regionu Herefordshire. Brzmi dobrze. Niestety nieopatrznie, jeszcze przed degustacją, odwróciłem puszkę i przeczytałem etykietę. A tam: koncentrat jabłkowy, syrop glukozowy, regulatory kwasowości. Ratunku! Zapał do picia nieco opadł. Jednak nie ma co narzekać. Może i droga degustatora alkoholu bywa usłana różami. Niestety, często są to krzaki dzikiej róży, przez które trzeba się przedzierać nie szczędząc zdrowia.

4,5% alkoholu, półwytrawny,  puszka 440 ml, Anglia, Herefordshire, Westons Cider Mill

Barwa jest intensywnie żółta – jasnozłota; cydr jest lśniący i krystalicznie klarowny. Wygląd zdecydowanie zachęcający.

Podobnie aromat. Na pierwszy plan wysuwają się nuty kwiatowe, dziki bez i róża, oraz bogactwo jasnych owoców: białe winogrona, brzoskwinia, ananas, jabłka. A w tle zapachy korzenne, cynamon oraz lekki zapach maślany.

Cydr, zgodnie z oznaczeniem na opakowaniu, jest półwytrawny. Słodycz jest nikła: w smaku dominuje średnia kwasowość, podbijana średnio-wysoką taninowością. Cydr jest wyraźnie ściągający i szorstki. W połączeniu z niską pełnią smaku, cydr wydaje się wręcz pusty, wodnisty. Wysycenie CO2 średnio niskie, musyjący. Balans w kierunku wytrawności.

Podsumowanie:

Cydr lepszy, niż na to wskazuje opakowanie. Wart uwagi, jednak raczej jako lekki alkohol stołowy, niż do pica solo. Półwytrawny, świetnie komponowałby się z wyrazistymi daniami, np. przy obiedzie z czerwonym mięsem, czy z serami. Cydr ma ciekawy aromat i wyraźny smak, jednak jego charakter jest zbyt lekki, zbyt pusty, co odbiera nieco przyjemności z pica. Drugim minusem jest skład: naprawdę cydr można zrobić bez tych wszystkich dodatków. Halo, Anglicy, czy mnie słyszycie?

Skład (tłumaczony z angielskiego): woda, sok jabłkowy z koncentratu, syrop glukozowy, cukier, dwutlenek węgla, regulator kwasowości: kwas mlekowy, kwas jabłkowy, konserwant: E224 pirosiarczyn (disiarczyn) potasu, drożdże

Przemek Iwanek

2 uwagi do wpisu “Recenzja: Cider, Westons Cider Mill, Marks&Spencer

  1. Pingback: Recenzja: Somerset Oak Matured Vintage Cider, Sheppy’s, Marks&Spencer | Piwo i Cydr

  2. Pingback: Lista cydrów | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s