Recenzja: Original Irish Cider, Magners (Bulmers)/C&C

Bulmers Original to jeden z popularniejszych cydrów na zielonej wyspie. Dla zamorskiej dystrybucji zmienia nazwę na Magners (względy prawne) i pod tą nazwą sprzedawany jest do 50 krajów.

Cydr powstaje z 17 odmian jabłek, fermentuje, a następnie dojrzewa ok. 2 lat. Na stronie Magners widnieje informacja o dzikich drożdżach używanych do fermentacji. Wydaje się to wątpliwe przy dużej skali produkcji, ale skoro belgijski Lindemans  radzi sobie ze spontaniczną fermentacją lambików, to może i Magners potrafi. Cydr jest niepasteryzowany, ale filtrowany, przez co uzyskuje idealną klarowność. Producent zaleca podawanie na lodzie – ja degustowałem jak zwykle tylko nieznacznie schłodzony, by wydobyć z napoju pełnię bukietu.

4,5% alkoholu, półwytrawny, butelka 568 ml, Irlandia, Clonmel, Bulmers Ltd/ C&C Group

Barwa ciemnożółta, złota, pełna, z jasnoróżową nutą. Cydr klarowny, lśniący.

Mocny, słodko-kwaśny aromat owoców: najpierw truskawki, maliny, pomarańcze, cytrusy, kiwi. Wyraźny aromat pieprzu. Później aromaty ziemiste, również wyraźne, następnie ziołowe, białych winogron, wina. W tle bardzo delikatny aromat leśny, grzybowy.

Smak wyraża dobrze rozłożony balans pomiędzy trzeba głównymi smakami cydru: słodkim, kwaśnym i taninowym; wszystkie na średnio niskim poziomie. Cydr jest półwytrawny, dość szorstki przy pierwszym łyku. Wyczuwalne są smaki jabłek, gruszek, wyraźna ziemistość, zioła. Silne nagazowanie przy niskim ciele cydru, co powoduje nieco puste wrażenie.

Podsumowanie:

Ciekawy w aromacie i smaku cydr, dobrze zbalansowany. Ułożone smaku zawdzięcza zapewne także dojrzewaniu. Jest to podobno jedyny leżakowany cydr irlandzki. Mimo swej popularności i skali produkcji, która  potrafi niekorzystnie odbijać się na jakości, to Magners trzyma niezły poziom. Wady: niska pełnia i nie pasujące do cydru silne nagazowanie, które kojarzy mi się z nadmiernie gazowanymi eurolagerami. Nie polecam pić go zbyt zimnego – traci na aromacie.

Składu brak – jedynie informacja (tłumaczona z angielskiego): Zawiera siarczyny dla zachowania świeżości.

Przemek Iwanek

2 uwagi do wpisu “Recenzja: Original Irish Cider, Magners (Bulmers)/C&C

  1. Pingback: Lista cydrów | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s