Domowy cydr w 10 krokach

Jak zrobić cydr w domowych warunkach? Wyjaśnię, co jest potrzebne i jak się do tego zabrać w 10 prostych krokach.

Wiadomo – pierwszy raz jest najtrudniejszy. Po drodze będziesz miał sporo wątpliwości, czy wszystko zrobiłeś dobrze. Bez obaw – zrobienie cydru nie jest takie trudne. Dasz radę!

1. Zaopatrz się w zbiornik fermentacyjny. Może być to szklany balon, lub tańszy i łatwiejszy w myciu plastikowy pojemnik fermentacyjny (używany przez domowych piwowarów). Na dobrą sprawę można spróbować zrobić cydr w 5 litrowych baniakach po wodzie, czy nawet dużym garnku. Istotne jest, byś wziął pod uwagę, że na dnie zbiornika finalnie osiądą drożdże. Wygodnym rozwiązaniem będzie więc plastikowy pojemnik z kranikiem, gdyż drożdże opadają poniżej poziomu kranika.
Koszt: 30-50zł

2. Pamiętaj o zachowaniu czystości wszystkiego co ma kontakt z sokiem i cydrem. Dokładnie umyj pojemnik i sprzęt którego będziesz używał (łyżka, słoik na drożdże). Czystość jest ważna. Oprócz mycia warto zastosować jakiś środek do dezynfekcji, choć nie jest to konieczne. W piwowarstwie domowym popularnym środkiem do dezynfekcji jest np. nadwęglan sodu (znane również jako OXY). 1kg tego środka kosztuje na znanym portalu aukcyjnym 7zł. Nadadzą się także inne środki dostępne w sklepach piwowarskich/winiarskich. Dobrym pomysłem jest także wyparzenie wrzątkiem. Po myciu warto wszystko dokładnie wypłukać, by nie zostały resztki chemii.

3. Kup lub wyciśnij sok z jabłek. Pojemnik napełnij sokiem jabłkowym zostawiając z 15-20% miejsca. Tak, sok z kartonów 1l czy 5l oraz „biedronkowych” słoików także się nada, chociaż efekt finalny nie będzie tak dobry, jak w przypadku wyciśniętego soku z jabłek. Sięgaj raczej po te bez dodatku cukru. Od klarownych z kartonika lepsze są mętne z tłoczni.
Koszt: od 15zł/5l lub 0zł w przypadku własnych jabłek 😉

4. Zdobądź drożdże. Najłatwiej dostać je w sklepach dla winiarzy, czy piwowarów domowych. Powinieneś je także znaleźć w marketach budowlanych, jak Leroy Merilin, Obi itd. Najczęściej są zapakowane w niewielką papierową saszetkę. Jeśli nie znajdziesz drożdży specjalnie dedykowanych do cydru, kup do białego wina lub piwa – również sobie poradzą. Opcjonalnie dokup pożywkę dla drożdży i postępuj wg. instrukcji na opakowaniu.
Koszt 5-10zł

5. Rozprowadź drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody (ok. 100 ml) w czystym słoiku lub buteleczce. Woda powinna mieć temperaturę do max. 30°C – wyższe temperatury mogą zabić drożdże. Po 30 minutach dodaj całość do soku w fermentorze.

6. Zamknij, zostaw, zapomnij. Cydr może fermentować w szerokim zakresie temperatur od 10 do 30°C. Możesz zatem go postawić zarówno w piwnicy jak i kuchni. Codzienne uchylanie wieka nie przyspiesza fermentacji.

7. Poczekaj 2-3 tygodnie. Czas możesz sobie umilić zbierając butelki, w które później cydr przelejesz. Butelki po wodzie, pepsi, coli, także się nadadzą – ważne, żeby były czyste. Polecam płukanie zaraz po spożyciu. Jeśli masz kapslownicę lub korkownicę, możesz oczywiście rozlewać do szklanych. Przed napełnieniem oczywiście należy je umyć i zdezynfekować.

8. Rozlej do butelek. Najpierw jednak musisz zdecydować o charakterze cydru. Zastanów się teraz, czy chcesz, by cydr ma był słodki, czy wytrawny oraz czy ma być mocno lub lekko gazowany.
a) Jeśli cydr ma być wytrawny – nie dosładzaj. Jeśli zaś wolisz słodszy, najłatwiej to osiągniesz używając cukrów niefermentowalnych. Są to: słodziki syntetyczne, ksylitol, laktoza. Na przykładzie słodziku (z Lidla): 1-3 tabletki na 1l cydru powinny być OK. Pamiętaj, że smak cydru ułoży się z czasem, a jego kwaśność/wytrawność zmaleje!
b) Jeśli cydr ma być lekko lub niegazowany, czyli płaski – po prostu rozlej do butelek. Jeśli natomiast ma być gazowany, na każdy litr cydru dodaj ok. 5 g zwykłego cukru. Drożdże zawarte w cydrze naturalnie go nagazują. Możesz to zrobić na kilka sposobów. Najłatwiej wsypać bezpośrednio do każdej butelki przed rozlewem odpowiednią ilość. Drugim sposobem jest przygotowanie syropu cukrowego (woda+cukier), dodanie go do zbiornika i delikatnie wymieszanie. W tym przypadku istnieje uzasadniona obawa, że poruszysz drożdże znajdujące się na dnie. Lepiej więc jest wcześniej zdekantować (zlać) cydr z nad osadu do drugiego pojemnika, z którego rozlejesz go do butelek. Drożdże nie są straszne, ani trujące i w butelkach również opadną na dno. Jeśli więc nie masz drugiego zbiornika, to się po prostu nie przejmuj.

9. Zakręć/kapsluj/korkuj butelki. Odstaw na minimum tydzień. Cydr musi nieco dojrzewać. Mi jesienny cydr najlepiej smakuje na wiosnę (jeśli dotrwa).

10. W oczekiwaniu na efekt pracy dobrze jest wykorzystać wolne moce produkcyjne, czyli pusty fermentor i nastawić kolejny cydr.

Powodzenia!

Koszty: 130zł za pierwsze 20 litrów (licząc zakup soku po 3zł/litr). Drugi cydr będzie cię kosztował tyle, co drożdże i sok.

Kuba Piesio

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s