Recenzja: Reflet de France, Cidre Bouché de Normandie brut, Carrefour

Trzeci cydr z Carrefoura. Tym razem z serii Reflet de France, która ma prezentować najciekawsze produkty z każdego regionu Francji. Wytwarzane zgodnie z tradycją w niedużych manufakturach, a często nawet ręcznie (jak zapewnia Carrefour na swych stronach). Produktów jest więc całe mnóstwo, bo w specjałach kuchni francuzi są mocni. Są więc sery z alpejskiego mleka, szampany z Szampanii i wiele innych pyszności. W tym oczywiście cydry z Normandii.

W poprzednim wpisie wspomniałem nieco o historii cydrownictwa we Francji. Nie wspomniałem o tym, dlaczego to cydry, a nie wino stało się trunkiem północno-wschodniej Francji. A także Anglii. Powód jest prozaiczny: warunki klimatyczne. Temperatura, nasłonecznienie i okres wegetacji sprzyja winogronom na większości terytorium Francji. Natomiast chłodne wody Oceanu Atlantyckiego i Kanału La Manche, oblewające Półwysep Bretoński i północną część kraju tworzą klimat morski, w którym latem średnia temperatura rzadko przekracza 20°C. Czyli coś, co znamy jako Polskie Lato 🙂 Co nie sprzyja winogronom, doskonale pasuje jabłkom. To także znamy z naszego kraju. Gdybyśmy jeszcze potrafili to wykorzystać i zaczęli robić doskonałe cydry tak, jak robimy (już) świetne piwa…

DSC_1107b

5% alkoholu, wytrawny, korkowana butelka 750 ml, Francja, Normandia, producent: nieznany (wyprodukowane dla Carrefour)

Barwa ciemnożółta do pomarańczowej, barwa głębokiego, starego złota. Cydr klarowny.

W aromacie dominuje słodki aromat pieczonych jabłek, kojarzący się z prażoną masą jabłkową na szarlotkę. Obecna lekka kwaśność, dająca głębokie nuty dojrzałych owoców. Wyraźny aromat śliwek i suszonych śliwek, przez co cydr przywodzi na myśl azjatyckie wina śliwkowe. W tle nieznaczne nuty ziołowe i piwniczne.

Smak cydru buduje owocowa kwaśność na średnim poziomie, kontrowana słodyczą, której jest niewiele. Równocześnie ze słodyczą wyczuwane jest lekkie, ale wyraźnie obecne taninowe ściąganie w ustach. Reflets do France jest wytrawny. Kwaśność jest owocowa, nieznacznie cytrusowa. Jabłka pojawiają się na drugim planie. Przed nimi pojawiają się nuty białych winogron, przywodzące na myśl białe, wytrawne wino. Średnia pełnia i niewysokie nagazowanie.

Podsumowanie:

Wytrawny cydr, który śmiało poleciłbym do posiłku, gdzie mógłby godnie zastąpić wino. Ten cydr przypadł mi najbardziej do gustu z Carrefourowej trójki. Etykieta zachwala specjalną selekcję jabłek i powolną fermentację – może to jest przyczyną? Podobnie jak poprzednie cydry, również posiada europejski znak Chronione oznaczenie geograficzne, jako produkt z Normandii. Plus za brak zbędnych dodatków, drobny minus za brak podanego producenta. Z tego co podpowiada Internet, istnieje też słodka (doux) wersja Reflets’a. Niestety, nie udało mi się jej zakupić. Jeśli tylko wpadnie w moje ręce, możecie liczyć na recenzję.

Skład (dodatkowa etykieta z tłumaczeniem):  zawiera siarczyny.

Przemek Iwanek

3 uwagi do wpisu “Recenzja: Reflet de France, Cidre Bouché de Normandie brut, Carrefour

  1. Pingback: Lista cydrów | Piwo i Cydr

  2. Pingback: Recenzja: Reflet de France, Poiré de Normandie, Carrefour | Piwo i Cydr

  3. Witam,
    Trafiłam przypadkiem na Pana bloga, gdzie zobaczyłam ocenę francuskiego cydru. Mam dla Pana i formacje na temat cydru słodkuego z tej gamy. Jak mogę się z Panem skontaktować?
    Pozdrawiam
    Anna R.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s