Recenzja: Breton Cider, Kerisac, Marks&Spencer

Des pommes et du talent”, czyli jabłka i talent – to motto bretońskiej cydrowni Kerisac. Jakość surowca oraz umiejętności cydrownika, to wartości na których oparł filozofię firmy założyciel, Edmunt Guillet. Tym też kieruje się jego rodzina, nadal zarządzającą spółką Guillet Frères. Czy da się to poczuć w cydrze, który robią dla Marksa&Spencera?

Niewielka miejscowość Guenrouët, w regionie Kraju Loary, leży około 50 km na północny-zachód od Nantes. Bliżej stąd do Zatoki Biskajskiej, więc mimo, że tu dopiero zaczyna się Półwysep Bretoński, to zimne podmuchy znad oceanu z pewnością niejednokrotnie dają o sobie znać. Przetwórnia rodziny Guillet, założona w 1920 roku przez wspomnianego już protoplastę Edmunta, skupiła się na jabłkach. Produkuje cydry i soki jabłkowe, w całkiem niemałej, jak na firmę rodzinną, skali: zatrudniają ponad 40 osób. Zapewne wielkość produkcji odegrała znaczenie przy decyzji o zamówieniu przez brytyjską sieć M&S.

Cydr to typowy bretoński doux, czyli słodziak. Elegancka etykieta (czego niestety nie odzwierciedla moje nie najlepsze zdjęcie) wspomina o użyciu 5 lokalnych odmianach jabłek. Podobnie jak na poprzednich francuskich cydrach, obecne jest europejskie oznaczenie: Chronione położenie geograficzne.

DSCF1298c

2% alkoholu, słodki, korkowana butelka 750 ml, Francja, Bretania, producent: Guillet Freres Brittany (wyprodukowane dla Marks&Spencer)

Barwa bardzo jasnoożółta, odcień niemal biały. Cydr klarowny, lśniący.

Aromat jest lekki, wyraźnie słodki i kwaśny. Dominują jasne owoce, słaba nuta jabłkowa, bardzo delikatne aromaty kwiatowe – dzikiego bzu.

W smak cydr jest delikatny, zdecydowanie słodki, kontrowany kwaśnością. Słodka owocowość, kojarząca się z napojami gazowanymi. Taniny niewyczuwalne. Niska pełnia. Wysokie nagazowanie CO2.

Podsumowanie:

No i nieco mnie Breton Cider rozczarował. Niewątpliwie jest leciutki (2% alko), orzeźwiający i lekki, co wcale nie jest minusem – takie napoje alkoholowe są wręcz idealne na lato. Ale czy to znaczy że musi smakować jak słodki napój gazowany? Za mało tu ciekawych wrażeń, zero cierpkości, drugiego dna, niuansów. Ot, owoce, kwaskowatość i słodycz.

PS. Uważam, że M&S powinien znaleźć lepszego tłumacza. Na wyspach rodaków nie brakuje. Bo tak ktoś opisał produkt: Kwaszony moszcz jab?kowy z zawarto?ci? alkoholu.

Skład (dodatkowa etykieta z tłumaczeniem – pisownia oryginalna):  sok jab?kowy z koncentratu, dwutlenek w?gla, konserwant E220 (siarczyny). n dro?d?e

Przemek Iwanek

Jedna uwaga do wpisu “Recenzja: Breton Cider, Kerisac, Marks&Spencer

  1. Pingback: Lista cydrów | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s