Recenzja: Putley Gold 2013, Once Upon A Tree*

Co powstanie, gdy doświadczeni winiarze spotkają doświadczonych sadowników? Świetny cydr. Degustacja Putley Gold z cydrowni Once Upon A Tree.

Smoczy Sad (Dragon Orchard) – tak brzmi nazwa owocowego majątku, który odziedziczyli Norman and Ann Stanier. Rodzice Normana od niemal stu lat zarządzali sadem w Putley, w hrabstwie Herefordshire. To nie przypadek, że ten region jest jabłkowym zagłębiem. Odpowiednie gleby, nasłonecznienie, ilość opadów, długie sadownicze tradycje, stare, lokalne odmiany jabłoni – to tworzy miejsce wprost stworzone do wytwarzania cydru. Do „Złota z Putley” trafiły właśnie takie jabłka: znany, popularny cydrowy Dabbinett, słodko-gorzki Ellis Bitter i stare, ostre w smaku Brown Apple.

Ze sztuką cydrowniczą mierzą się tu nagradzani winiarze: Hannah i Simon Day. To oni dbają o jakość i walory smakowe cydrów i perry, ale również świeżo tłoczonego soku z jabłek. Z powodzeniem: cydry z Once Upon A Tree były niejednokrotnie zwyciężało w licznych konkursach.

7% alkoholu, półsłodki, butelka z zakrętką 750 ml, Anglia, Herefordshire, Once Upon A Tree (* – niedostępny w Polsce)

Barwa ciemnożółta, złota z delikatną czerwonawą nutą. Klarowny.

Wyraźny aromat słodkich jabłek, szarlotki. Nuty owoców, także delikatne cytrusowe. Łagodny taninowy aromat skórek jabłkowych, nieco drożdżowy.

Smak jest połączeniem niskiego smaku słodkiego z lekką kwasowością. Następnie pojawia się posmak goryczkowy, tanionowy, również na niskim poziomie. Pozostawia lekkie uczucie szorstkości w ustach. Nieco nut drożdżowych. Półpełny. Cydr jest płaski – nienagazowany.

Podsumowanie:

Złoto z Putley to ciekawy cydr. Smak słodko-taninowy przy braku nagazowania daje niecodzienne wrażenie. To samo połączenie występowało w cydrze od Hecks’a. Jednak to, co tam było ekstremalne, tutaj jest gładkie i łagodne. Cydr jest przedstawiany jako trunek stołowy –  i świetnie się tu sprawdzi. Polecam go jednak do łagodnych dań, delikatnych serów (nie ma dobrego cydru, który smakuje źle z serem) i sałatek. Do pieczonych czy grillowanych mięs poleciłbym coś o bardziej zdecydowanym charakterze. Najlepiej Stoke Red 🙂

Przemek Iwanek

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Recenzja: Putley Gold 2013, Once Upon A Tree*

  1. Pingback: Lista cydrów | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s