Degustacja InCiders – podsumowanie

W ramach czerwcowego Zlotu Cydrowników Autorskich odbyła się degustacja InCiders, na której można było spróbować 13 jakościowych jabłeczników z niewielkich cydrowni. Jak prezentuje się dobry polski cydr anno Domini 2015?

O samym Zlocie pisaliśmy we wcześniejszym wpisie. Poniżej opisujemy najciekawsze według nas cydry, które mieliśmy możliwość spróbować podczas degustacji InCiders.

Kuba Piesio:

1. Cydr Ignaców – wersja specjalna: Złota Renta, Antonówka, Rajski i Dzikie. Znalazło się tutaj tutaj to, o co w polskich cydrach trudno. Taniny. Szorstkość równoważy kwasowość i słodycz. Wszystko tak, jak być powinno.

2. Kwaśne Jabłko – Wiosenny. Cydr doceniony także na British Cider Championship 2015 tytułem „Very Highly Commended”. To historyczna, pierwsza nagroda zagraniczna dla dobrego polskiego cydru. Rzeczywiście jest tu i kwaśno i jabłkowo. Czy warto go spróbować? Owszem, warto.

3. Cydr Dobra Reneta Dzieło Huberta Krecha z 2014. Odmiany jabłek do cydru dobrane z głową i to czuć. Bardzo dobry balans smaków.

Podsumowanie:

Jabłka, jabłka i jeszcze raz jabłka. Polscy cydrownicy szukają i jak widać niektórzy znajdują surowiec, który nadaje się do produkcji dobrego cydru. Prócz Ignacowa, na cydrowych straganach miałem okazję spróbować jeszcze jednego cydru z Podkarpacia, w którym użyto dzikich jabłek z przyparafialnego sadu (niestety nazwy nie pamiętam). W obu dało się wyczuć w smaku wyraźną szorstkość, garbnikowość. Czyli to, czego na ogół polskim cydrom brak. Szkoda, że jabłka z dzikich jabłoni są tak trudno dostępne i produkcja na szerszą skalę nie wchodzi w grę.

Przemek Iwanek:

1. Cydr Ignaców – wersja specjalna. Wyraźnie wytrawny, kwaskowaty i taninowy jabłecznik, przywodzący na myśl doskonałe cydry brytyjskie. Goryczka i aromaty skórki jabłek, pestkowe, ściąganie w ustach i delikatne nuty piwniczne, grzybowe w tle – dzieło rajskich i dzikich jabłek. Dobrze ułożony cydr, nawiązujący do najlepszych tradycji wyspiarskich.

2. Chyliczki – Cydr Lodowy. Bardzo intensywne, zagęszczone smaki kwaśne, słodkie i owocowe. Likierowy. Pod względem konsystencji i głębokości doznań skojarzył mi się z nalewką z pigwy, jaką robi się u mnie w domu (z tym że smak jest oczywiście jabłkowy, nie pigwowy). Bardzo okrągły, gładki i niezwykle przyjemny do picia, choć zapewne w niewielkich ilościach. To już drugi polski cydr lodowy (po Trzebnickim). Jak tak dalej pójdzie wyrośniemy na kolejny kraj cydru lodowego.

3. Cydr Dobra Reneta. Piękna, głęboko złota barwa, mocny aromat jabłkowy, dość wytrawny smak, przełamywany lekką słodyczą w tle i niewysoką, ale zaznaczoną goryczką – a wszystko ułożone. Zaznaczona cierpkość taninowa. Czyli dobrze dobrane jabłka. Pełny. Podoba mi się ten cydr!

4. Cydr Kwaśne Jabłko – Wiosenny. Cydr intensywnie pachnący kwaskowatymi jabłkami. W smaku wytrawny, o winnym charakterze. Wrażeń smakowych dopełnia niewysokie musowanie. Doceniony przez Brytyjczyków ma British Cider Championship 2015 – nie przez przypadek.

5. Cidre Gajus – Szara Reneta. Nieklarowny (zamglony), naturalny cydr. Wytrawny, mocno jabłkowy i nieco drożdżowy. Dzikie drożdże wprowadzają ciekawe goryczkowe nuty. Pozytywnie skojarzył mi się z iberyjską „sidra natural”.

6. Cydr Samo Jabłko – Słodki. Słodki w aromacie i półsłodki w smaku. Mętny, drożdżowy cydr o ciekawym i złożonym charakterze, w którym można także odnaleźć goryczkowe i cierpkie posmaki równolegle z aromatem szarlotki i słodkich, jasnych owoców. Płatki dębowe wnoszą nieco smaczków w tle. Młody (2015) i być może przez to nieco nieokiełznany, niezbyt ułożony cydr, który mimo wszystko zaskakuje pozytywnie.

 Podsumowanie:

Dużo dobrego dzieje się w polskich cydrach! Okazuje się, wbrew opiniom malkontentów, że można z krajowych jabłek zrobić wysokiej jakości jabłecznik, o interesującym i niebanalnym smaku. Każdy z cydrowników, który wyszedł poza schemat tłoczenia odmian deserowych i poszukał starszych, intensywniejszych w smaku owoców, otrzymał nagrodę w postaci bogatego w smakowe niuanse cydru. Ignaców, Dobra Reneta, Cidre Gajus – to najjaśniejsze tego przykłady. Krótko mówiąc – warto okurzać i poznawać stare odmiany. Może z czasem dorobimy się listy polskich jabłek cydrowych. Z kolei dzikie drożdże nadal pozostają nieoswojone i czasem wniosą do cydru ciekawe nuty (Cidre Gajus), ale częściej smrodki i posmaki trudne do akceptacji. Trudno przewidywalny efekt spontanicznej fermentacji chyba będzie przegrywał z zaprzyjaźnionymi drożdżami winnymi. Wielkie brawa dla Trzebnicy i Chyliczek za cydry lodowe, to naprawdę nie jest proste zdanie zrobić mocny i ułożony trunek. Czekam na kolejne wymrażane jabłeczniki, bo nie wątpię, że odważnych cydrowników będzie więcej.


Pełna lista cydrów na InCiders:

  1. Jabłecznik Hieronima – Złota Reneta 2014 (Hieronim Błażejak)
  2. Cydr Podlaski – Wytrawny 2014 (Piotr Marzęcki, Marcin Seliwoniuk – Selmar)
  3. Cydr Kazimierski – 2014 (Arkadiusz Albrechowicz – Winnica Bochotnica i Mirek Ancypo)
  4. Cidre Gajus – Szara Reneta 2014 (Andrzej i Maria Barańscy – Winnica Gaj)
  5. Cydr Ignaców – wersja specjalna: Złota Reneta, Antonówka, Rajskie, Dzikie 2014 (Marcin Hermanowicz i Tomasz Porowski – Cydr Ignaców)
  6. Cydr Chyliczki – Ananas (berżenicki) 2014 – wersja specjalna
  7. Cydr Kwaśne Jabłko – Wiosenny 2015 (Marcin Wiechowski – Kwaśne Jabłko)
  8. Jabłecznik z Gospodarstwa Kościańskich – 2014 (Nestor Kościański)
  9. Cydr Dobra Reneta – 2014 (Hubert Krech – Dobra Reneta)
  10. Cydr z Majątku Sławno – Półsłodki 2014 (Anita Chachulska – Majątek Sławno)
  11. Cydr Samo Jabłko – Słodki (leżakowany z płatkami dębowymi) 2015 (Andrzej Pawluczuk i Justyna Paluch – Gospodarstwo Sadownicze Alina Paluch i córka)
  12. Jabłecznik Trzebnicki – Cydr Lodowy (Henryk Nowakowski – NOEL)
  13. Cydr Chyliczki – Cydr Lodowy 2014 (Dominika i Dariusz Koroś – Cydr Chyliczki)
Reklamy

2 uwagi do wpisu “Degustacja InCiders – podsumowanie

  1. Pingback: Z wizytą na Zlocie Cydrowników Autorskich | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s