Recenzja: Les Goelleries Cidre Bouché Normand Brut, Leclerc

Drugi cydr z Leclerca. Tym razem wytrawny. To miłe, że cydrownie wypuszczają cydr w dwóch opcjach. Dzięki temu możemy wybrać, którą opcję wolimy: słodką czy wytrawną. Sympatyczni ci Francuzi, prawda?

Gdyby jeszcze zechcieli częściej używać języka angielskiego, ułatwiło by mi to życie. Wytrawna wersja Les Goelleries – brut, podobnie jak słodka – doux, zawiera w sobie dodatek soku jabłkowego. Czy dzięki temu cydr ma uzyskać więcej smaku? Czy może ma być łatwiej akceptowalny przez konsumenta? A może to chwyt marketingowy? Trudno stwierdzić. Na szczęście dodatek nie dominuje smaku cydru, a jedynie go uzupełnia. Na takie coś – mogę się zgodzić.

Les Goelleries brut

zdjęcie: Studio Panoramix

4,5% alkoholu, wytrawny, korkowana butelka 750 ml, Francja, Normandia, producent: nieznany (wyprodukowane dla Leclerc)

Barwa jest głęboka, ciemnozłota, z pomarańczowym odcieniem. Cydr klarowny, lśniący.

W aromacie przeważają wysokie nuty twardych, kwaśnych jabłek. Wyczuwalne są nuty innych owoców, nieco pomarańczowe, winogronowe na niższym poziomie. W tle delikatne aromaty piwniczne, korzenne, skórek jabłek.

Smak jest wytrawny, oparty na smaku kwaśnym, owocowym na średnio-wysokim poziomie. Słodycz niewyczuwalna. Mocne owocowe, jabłkowe smaki, kwaśnych jabłek. Niskie nuty przyprawowe, korzenne, piwniczne. Cierpkość i delikatne ściąganie, posmaki skórki jabłek i pestkowe. Niska, choć zaznaczona goryczka taninowa. Średnia pełnia. Wysokie wysycenie CO2.

Podsumowanie:

Z dwóch Leclerków ten jest moim faworytem. Wytrawność i taninowe posmaki, wprawdzie niskie, jeśli porównać z brytyjskimi tradycjami, ale dobrze skomponowane powodują, że cydr spożywa się bardzo przyjemnie. Dobrze komponuje się z jedzeniem. Dodatek soku wybaczam.

Skład: zawiera dodatek soku jabłkowego, zawiera siarczyny.

Przemek Iwanek

3 uwagi do wpisu “Recenzja: Les Goelleries Cidre Bouché Normand Brut, Leclerc

  1. Pingback: Recenzja: Les Goelleries Cidre Bouché Normand Doux, Leclerc | Piwo i Cydr

  2. Pingback: Cydr: Słodki czy kwaśny? | Piwo i Cydr

  3. Pingback: Lista zrecenzowanych cydrów | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s