Recenzja: Les Goelleries Cidre Bouché Normand Doux, Leclerc

Francuskie cydry i letni dzień – to do siebie pasuje. Część sieci handlowych rodem z Francji oferuje cydry pod własnym logo. Dziś testuję dwa cydry z Leclerca. Najpierw słodki.

Produkty sieciowe mają ten minus, że często nie można poznać, przez kogo są wytwarzane. Dotychczas nie zawiodłem się na cydrach z francuskich marketów. Nawet jeśli nie są wybitne, to trzymają poziom. Nie ma wstydu. Les Goelleries produkowany jest w Normandii (potwierdzone europejskim znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne), w gminie Issy-Les-Moulineaux. Co ciekawe, do cydru dodano soku jabłkowego, oczywiście z Normandii. Informuje o tym duży napis (pur Jus) na etykiecie, więc musi być to pożądany dodatek. 🙂

Les Goelleries doux

zdjęcie: Studio Panoramix

2% alkoholu, słodki, korkowana butelka 750 ml, Francja, Normandia, producent: nieznany (wyprodukowane dla Leclerc)

Barwa ciemno żółta, głęboko złota. Cydr klarowny, lśniący.

Aromat słodkich, czerwonych jabłek oraz dojrzałych gruszek na wysokim poziomie. Zapach dość słodki.

W smaku dominuje wysoka słodycz, z niewysoką kwaskowatą kontrą o winnym charakterze. Wyraźny smak jabłek, delikatny pomarańczy oraz innych, jasnych owoców. W tle niski goryczkowy, taninowy posmak, skórek jabłka, nieznacznie cierpki. Średnia pełnia. Mocno musujący.

Podsumowanie:

Jeśli lubicie słodkie alkohole – ten cydr będzie miał u Was szanse. Ja wolę nieco wytrawniejsze smaki. Tu jednak muszę podkreślić – nie jest to przesłodzony pop-cider, które królują na rodzimym rynku. To pełnoprawny, elegancki wyrób czysto jabłkowy, z szlachetnymi, acz delikatnymi nutami cierpkawo-taninowymi. W smaku daje o sobie znać dodatek soku, dla mnie niekonieczny, ale widocznie tak ma być. Porównując z degustowanym bretońskim cydrem spod logo Carrefoura – trudno mi orzec, który jest bardziej godny uwagi. Cóż, zawsze można kupić dwa.

Skład: zawiera dodatek soku jabłkowego, zawiera siarczyny.

Przemek Iwanek

3 uwagi do wpisu “Recenzja: Les Goelleries Cidre Bouché Normand Doux, Leclerc

  1. Pingback: Recenzja: Les Goelleries Cidre Bouché Normand Brut, Leclerc | Piwo i Cydr

  2. Pingback: Cydr: Słodki czy kwaśny? | Piwo i Cydr

  3. Pingback: Lista zrecenzowanych cydrów | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s