Recenzja: Wyld Wood Organic Cider, Westons

Westons Cider Mill to duża fabryka i prężnie działająca firma. Czy wielka skala produkcji automatycznie oznacza niską jakość? Cydry z Westons udowadniają, że niekoniecznie.

Dawno dawno temu Henry Weston odziedziczył tradycyjną cydrownię. Znajdowała się w Much Marcle w hrabstwie Hereforshire, owocowym zagłębiu. W 1878 roku postanowił przekształcić ją w biznes. Jak widać, udało mu się całkiem dobrze, dziś cydrownia Westons to poważny gracz na cydrowym rynku. 30 gatunków produkowanych cydrów i perry, także dla dużych sieci, import do 40 krajów. Sprzedaż: 46 millionów pint, czyli ok. 22 milionów litrów rocznie. To robi wrażenie.

Jednym z produktów Westons jest cydr organiczny. W Wielkiej Brytanii rynek produktów organicznych jest całkiem spory i ciągle rośnie. Postępująca hemizacja rolnictwa, duży stopnień przetworzenia i liczne dodatki do żywności w pewnym momencie zaczęły być postrzegane negatywnie. Osoby, które dbają o siebie szukają produktów wysokiej jakości, wybierają więc żywność organiczną. Także – organiczne cydry, jak Wyld Wood od Westonsa.

cydr Wyld Wood Westons

zdjęcie: Studio Panoramix

6,5% alkoholu, półsłodki, kapslowana butelka 500 ml, Anglia, Herefordshire, Westons Cider Mill

Barwa ciemnozłota, z odcieniem pomarańczowym. Cydr klarowny

Aromat jest kwaskowato-słodki, mocno owocowy. Słodkie, dojrzałe jabłka, dojrzałe owoce. Lekkie, ale wyraźne aromaty ziołowe, przypraw, nieco piwniczne. Niskie nuty drewnianej beczki oraz alkoholu.

W smaku dominują słodkie owoce, dojrzałe jabłka, winogrona, pomarańcze. Kontra kwasowa jest średnio-wysoka. Po chwili wyczuwalna jest średnio wysoka, ale wyraźnie zaznaczona goryczka taninowa, ciepkość i szorstkość. Posmaki peskowe, skórki jabłka, nieco ziołowe. Obecne, choć niskie nuty beczki, dębowe, drewniane.

Podsumowanie:

Ciekawy i bardzo pijalny brytyjski cydr. Nie jest spektakularny, ale bardzo dobrze zbalansowany. Efekt ten daje odpowiednie rozłożenie akcentów pomiędzy kwasowością, a słodyczą – na niewysokim, ale odpowiednim poziomie, oraz kontrastem goryczkowym i cierpkim, również niezbyt wysokim, ale nie do przeoczenia. Jak dla mnie – jeden najciekawszych Westonsów dostępnych na polskim rynku.

Przemek Iwanek

Cydr do degustacji został przekazany przez importera, firmę Kamron.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Recenzja: Wyld Wood Organic Cider, Westons

  1. Pingback: Lista zrecenzowanych cydrów | Piwo i Cydr

  2. Pingback: Recenzja: Stowford Press, Westons | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s