Recenzja: Broome Farm Perry, Ross-on-Wye*

Wytwarzanie cydru i hodowla zwierząt łączą się znakomicie. Latem zwierzaki wyjadają trawę w sadzie, a późną jesienią i zimą – wytłoczyny z owoców. W ten sposób wszyscy są zadowoleni. Zazwyczaj hodowane są więc krowy, owce czy świnie. Natomiast na farmie Broome, gdzie dojrzewają gruszki na perry, mieszkają sympatyczne alpaki.

Co dokładnie robią alpaki na farmie, tego nie wiem, zapewne muszą od czasu do czasu oddawać swoją wełnę. Zapewne są także atrakcją przyciągającą gości na farmę, świadczącą usługi agroturystyczne. Mieści się ona w  Ross-on-Wye, niewielkim miasteczku nad rzeką Wye, położonym w hrabstiwe Herefordshire. W sadzie należącym do farmy rośnie ponad 70 odmian jabłoni i grusz. Z nich, w procesie spontanicznej fermentacji, powstają nagradzane cydry i perry. Większość trafia na lokalny rynek, jedynie część jest butelkowanych i trafia do sklepów, tak jak Broome Farm Perry.

Perry Ross-on-Wye

6% alkoholu, półsłodkie, kapslowana butelka 500 ml, Anglia, Herefordshire, Ross-on-Wye (* – niedostępne w Polsce)

Barwa jasnożółta, słomkowa. Klarowne.

Aromat jasnych, delikatnych jabłek i gruszek, średnio intensywny. Niższe nuty innych jasnych owoców, moreli, melona. W tle niewysoki aromat siana.

Smak jest kwaskowaty z lekką słodyczą. Dominuje smak gruszek, niższy jabłek. W tle nieznaczne nuty korzenne, przyprawowe. Bardzo niska, ale zauważalna goryczka oraz również niski alkohol. Posmak skórki jabłek na końcu. Niska pełnia, perry jest płaskie (nienagazowane).

Podsumowanie:

Świeże i orzeźwiające perry. Co ciekawe, zupełnie nie przeszkadza tu brak CO2, choć to gazowanie zazwyczaj czyni napój lżejszym i bardziej odświeżającym. Raczej półsłodke niż półwytrawne (wbrew etykiecie), choć wcale nie przesłodzone, ze słusznym poziomem alkoholu. Przyjemna owocowość w smaku jest przełamywana delikatną taninową nutką czającą się w tle. A na bonus – alpaka na etykiecie. Bardzo to brytyjskie. Cheers!

Przemek Iwanek

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Recenzja: Broome Farm Perry, Ross-on-Wye*

  1. Pingback: Lista zrecenzowanych cydrów i perry | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s