Recenzja: Poiré Fermier, Domaine de la Baudrière

Tradycja wytwarzania alkoholu z gruszek spleciona jest nierozerwalnie z produkcją cydru. Najprawdopodobniej w zamierzchłej przeszłości owoce te mieszano; nadal bywa to praktykowane, choć raczej w nielicznych cydrowniach. Większość cydrowników oddziela produkcję perry (poiré) od cydru. Choć technologicznie różnice są minimalne, jednak w sztuce wytwarzania alkoholu niuanse mają czasami ogromne znaczenie.

Uprawa gruszy w sadzie Domaine de la Baudrière prowadzona jest w sposób ekologiczny,  bez dodatków nawozów i środków ochrony roślin. O farmie i naturalnych metodach uprawy wspominałem przy okazji recenzji cydru. Na stronie cydrowni można odnaleźć garść informacji dotyczących procesu produkcyjnego. W przeciwieństwie do jabłek, które „odpoczywają” 48 godzin po zerwaniu, gruszki przerabiane są „od razu”. Zbiera się je dwu- trzykrotnie w ciągu trzech tygodni. Czy jednak moszcz jest dodawany do już fermentującego nastawu, czy też każdy zbiór jest fermentowany osobno? Tego producent już nie doprecyzowuje. Pora sprawdzić, jak smakuje ekologiczne poiré.

zdjęcie: studio Panoramix

zdjęcie: studio Panoramix

4,5% alkoholu, półwytrawne, korkowana butelka 750 ml, Francja, Normandia, Domaine de la Baudrière

Barwa żółta, złota, klarowne

Aromaty dojrzałych, jasnych owoców, ciężkie, gruszkowe, czerwonych jabłek. Obecne nuty winne. Nieco później pojawiają się wyraźne i dość wysokie aromaty korzenne, piwniczne, stajenne.

Smak kwaskowaty, owocowy, delikatne owoce, jabłka, gruszki. Nieco winny w charakterze, białego wina. Niska słodycz. Wyraźne nuty korzenne, stajenne, nieco dzikie. Ciało średnio-niskie. Musujące.

Podsumowanie:

Elegancki, dostojny w smaku gruszecznik. Z jednej strony dość lekki, przypominający słodszy przykład białego wina. Z drugiej strony jednak zaskakujący nieco korzennymi, stajennymi nutami, które doceni bardziej wyrobione podniebienie. Polecam wszystkim, którzy lubią niebanalne trunki.

Przemek Iwanek

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Recenzja: Poiré Fermier, Domaine de la Baudrière

  1. Pingback: Lista zrecenzowanych cydrów i perry | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s