VI Salón Internacional de les Sidres de Gala – SISGA 2016, Xixon, Księstwo Asturii, Hiszpania

Uwielbiam Hiszpanię. A zwłaszcza północ – gdzie nie dociera tak wielu turystów, klimat nieco chłodniejszy, niż na południu (lecz nadal znacznie cieplejszy od polskiego), za to przyroda jest wspaniała, ludzie są przyjaźni i mają właściwy dystans do spraw codziennych… Gdy od znajomych usłyszałem o Gali Cydrów w Asturii, wiedziałem, że muszę jechać.

 

Xixon w dialekcie asturyjskim (amestáu), czyli Gijón w hiszpańskim (castellano) to nazwa największego miasta Księstwa Asturii. Wszyscy, którzy interesują się cydrem, powinni znać słowo „Asturia”. To najbardziej cydrowy region Hiszpanii, a także, pod względem ilość produkcji cydru, znaczący na świecie. O tutejszych cydrowych tradycjach postaram się napisać osobny post.

flaga Księsta Asturii wisząca w cydrowni

W Xixon raz do roku odbywa się Salón Internacional de les Sidres de Gala (SISGA), co można przetłumaczyć jako Międzynarodową Galę Cydru. Zapraszani są cydrownicy, importerzy cydru, dziennikarze – w sumie ponad 150 osób z całej Europy (i nie tylko). Także z Polski – ze względu na odległość na pełne uczestnictwo zdecydowała się cydrownia Smykan, którą reprezentował Bartek Gałka. Cydrownie Chyliczki i Ignaców postanowiły zaprezentować swe cydry tylko w konkursie, zaś ja – miałem zaszczyt je oficjalnie reprezentować.

bardzo kolorowy plakat SISGA

bardzo kolorowy plakat SISGA

Koniec września, wsiadam w samolot. W Polsce już robi się ponuro, a w Xixon nadal obowiązuje letni ubiór – to mi pasuje! SISGA to mnóstwo różnych wydarzeń: 4 dni wypełnione spotkaniami, od czwartku 29 września do 2 października 2016 roku . Odwiedzimy dziesiątki cydrowni i restauracji, będziemy dyskutować, oceniać, prezentować i wystawiać. SISGA to prawdopodobnie najbardziej rozbudowana cydrowa impreza w Europie – zarówno jeśli chodzi o ilość wydarzeń, jak i gościnność. Zaproszonym uczestnikom przysługują hotele, pełne wyżywienie, codzienne uroczyste kolacje w różnych cydrowniach, do których dowożą autokary.

od lewej: pinchos, sidra natural, culin

Zaczynamy w  czwartek od zwiedzania cydrowych knajpek, czyli sidrerias. W każdej – sidra natural polewana przez prawdziwego escanciadora, do tego drobne przekąski, czyli pinchos. Chodziliśmy od jednego lokalu do drugiego, coraz bardziej rozsmakowani w asturyjskiej gościnności, aż tu niespodzianka: dołącza do nas duet tradycyjnych muzyków. Kobieta gra na gaita asturiana (odmiana asturyjskich dud) a mężczyzna na werblach. I w takiej asyście zwiedzamy 7 różnych sidrerii, z których słynie Xixon.

El llagar de Sidra Castañón

W piątek SISGA ruszyła oficjalnie. W reprezentacyjnej sali cydrowni (llagar) Castañón 20 członków jury – profesjonalnych sommelierów i cydrowników rozpoczęło ocenianie 142 cydrów w różnych kategoriach. Ocena wprawdzie dłużyła się niepomiernie, jednak trzeba przyznać, że była przygotowana bardzo profesjonalnie.

trudy oceniania cydru

To właśnie tu usłyszałem słowa, które zapadły mi w pamięć. Gdy szef jury wstał i oficjalnie ogłosił, że zwycięzcą w najważniejszej kategorii cydr wytrawny musujący, jest „sidra de Polonia, llagar Chyliczki”, byłem dumny jak paw. Oczywiście – ja w żaden sposób nie przyczyniłem się do zwycięstwa. To Dariusz Koroś, właściciel Chyliczek, swoją pracą, wytrwałością i umiejętnościami stworzył ten cydr. Jednak ja, siedząc wśród cydrowych specjalistów, czułem się, jak gdyby nasza drużyna wygrała mistrzostwa świata.

zwycięskie cydry wytrawne, musujące

zwycięskie cydry wytrawne, musujące

Czarny Ignac zawsze na topie

Wyobraź to sobie, Drogi Czytelniku: w Asturii cydry robi się od wieków, w okolicach Xixon są setki cydrowni. A przecież oprócz Hiszpanów w konkursie udział brali cydrownicy z połowy Europy, od Irlandii, przez Włochy, aż po Szwecję i Estonię.

A w Polsce? Mamy raptem kilka cydrowników, którzy rozpoczęli zaledwie kilka lat temu i ciągle się uczą. Nie oszukujmy się – nikt o Polskim cydrze do tej pory nie słyszał, a tu nagle pojawia się po raz pierwszy i zgarnia medale! Uwierzcie, dało się odczytać na twarzach niedowierzanie.

To nie był koniec radości – nieco później, w kategorii cydru wytrawnego niemusującego zwyciężył cydr Czarny Ignac 2015. Wieczorem podczas uroczystej gali wręczono nagrody, zaś cydry zostały docenione w niezwykły sposób – najlepsi kucharze (lokal z gwiazdką Michelin) dobrali dania do każdego z nagrodzonych cydrów.

Colexata San Juan Bautista

Sobota, dzień targowy. SISGA otworzyła swoje podwoje dla publiczności. W byłym kościele Colexata San Juan Bautista swoje stanowiska rozstawili cydrownicy z całej Europy.  Polskę reprezentowała cydrownia Smykan. Miejsce targów zostało trafnie wybrane: nie dość, że na starówce, to jeszcze przy choince z  butelek po sidra natural (które zawsze są zielone). Ta nowoczesna rzeźba została postawiona kilka lat temu na Święta, po których miała być rozebrana. Jednak tak bardzo spodobała się mieszkańcom Xixon, że postanowiono ją zostawić i teraz cieszy cały rok. Pięknie podświetlona w nocy może służyć za latarnię morską, jako że stoi tuż przy marinie.

Colexata San Juan Bautista i choina z butelek po sidra natural

Wejście na teren targów było płatne, jednak opłatę kompensowała możliwość spróbowania każdego z prezentowanych cydrów. Każdy zwiedzający dostawał w tym celu kieliszek, z którym poruszał się pomiędzy wystawcami. Niespecjalnie napędzało to sprzedaż, bo choć publiczność dopisała, jednak większość osób postanowiła zadowolić się próbowaniem. Można więc stwierdzić, że wydarzenie miało charakter raczej prezentacyjny, niż sprzedażowy.

20161001_190850-2

frekwencja dopisała

Mimo, że dzień był bardzo męczący, organizatorzy nie odpuszczali. Wieczorem – obowiązkowa biesiada! Oczywiście z sidra natural prosto z tanka, tym razem w Llagar de Canal i tradycyjny grill z chorizo, mulami i dziesiątkami innych pyszności, których nie potrafię nawet nazwać. Kuchnia Asturyjska jest wspaniała!

Jak dowiedziałem się z prasy (La Sidra – asturyjski magazyn o cydrze), tego samego dnia Asturia wystąpiła do UNESCO o wpisanie cydru na listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego. Czy chodzi wyłącznie o sidra natural? Postaram się tego dowiedzieć.

Niedziela była ostatnim, ale jak dla mnie

Czy cydr jest w pełni klarowny?

Czy cydr jest w pełni klarowny?

najbardziej wartościowym dniem podczas całego Salonu. Tego dnia, w Llagar el Duque, cydrownicy mieli możliwość prezentacji swoich cydrów, opowiedzenia o nich i wysłuchania komentarzy. Niezwykle cenne doświadczenie! Każdego rzemieślnika, pochodzącego z różnych krajów, o odmiennej cydrowniczej tradycji, różnych doświadczeniach, można było wypytać o tajniki produkcji jego cydru.  Z czego oczywiście korzystałem. Wrażenia z tego spotkania umieściłem w poprzednim wpisie.

W ten sposób VI Salón Internacional de les Sidres de Gala dobiegł końca. Choć zmęczony, wracałem do domu bogatszy o liczne doświadczenia i, co tu kryć, bardzo zadowolony. Cieszę się, że polski cydr rzemieślniczy pokazuje się za granicą bez kompleksów. Gdyby jeszcze zaczął być doceniany w kraju…

Przemek Iwanek

Galeria kilku najciekawszych producentów cydrów obecnych na targach (niestety, jakość zdjęć z telefonu):

Manufaktur Jörg Geiger, Niemcy

Dunkertons, Anglia (importer)

Smiling Dog/Rossbach, Czechy

Maley Mont Blanc, Włochy

Brännland, Szwecja

Brännland, Szwecja

Txopinondo, Kraj Basków (Francja)

L’Atypique, Francja/Anglia

Jaanihanso, Estonia

 

Finnbarra, Irlandia

Smykan, Polska

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “VI Salón Internacional de les Sidres de Gala – SISGA 2016, Xixon, Księstwo Asturii, Hiszpania

  1. Pingback: Prezentacja cydrów na VI Salón Internacional de les Sidres de Gala | Piwo i Cydr

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s