Degustacja serów rzemieślniczych

Z okazji otwarcia drugiego lokalu Drugiego Dna miałem przyjemność wziąć udział w degustacji serów prowadzonej przez Jacka Krupę. A trzeba przyznać, że gdy Jacek mówi o serze, to warto słuchać.

Drugi multitap pod szyldem Drugie Dno otworzył się właśnie na ulicy Tarczyńskiej na Ochocie. Ostatnimi czasy każdy pub z piwem rzemieślniczym obowiązkowo ma także coś do jedzenia, gdyż właściciele słusznie rozumują, że po piwie człowiek staje się głodny. Dlatego też na imprezę z okazji otwarcia, trzeba było wymyślić coś ciekawego do jedzenia. Padło na sery.

sery 3

Serowar, bloger, fan serów i piwa

Oraz Jacka Krupę. Prawdziwego serowego zapaleńca. Jacek otworzył niedawno własną serowarnię, gdzie z pełnego mleka od własnych krów tworzy niesamowite sery. Nadał jej nazwę Sery Dojrzewające, jako że większość jego serów leżakuje dłuższy czas. Na przykład ser Pełnia, nacierany przez 3 miesiące moim własnym cydrem Pełnia.

Jacek wie dużo, sporo podróżuje po serowarniach Europy i chętnie przekazuje swą wiedzę dalej. Prowadzi bloga i kanał filmowy pod nazwą Sery Rzemieślnicze, na którym pokazuje niesamowite bogactwo form i treści tego wspaniałego produktu spożywczego. A co cieszy mnie najbardziej, Jacek także bardzo lubi piwa rzemieślnicze.

sery 2

Degustowane sery

Na degustację do piwnej świątyni, czyli multitapu Drugiego Dna zabrał kilka rodzajów sera, zarówno własnych, jak i przywiezionych z podróży. Oto pełna lista:

  1.  Delikwent – wersja nacierana bimberkiem, ser dojrzewający od wewnątrz w stylu alpejskim, czas dojrzewania 10 miesięcy
  2.  Kornik – ser dojrzewający od wewnątrz w stylu alpejsko-holenderskim, czas dojrzewania 4-5 miesięcy
  3.  Camembert – ser dojrzewający od zewnątrz z porostem pleśni
  4.  Munster – ser dojrzewający od zewnątrz, maziowy
  5.  Funkcjonariusz – ser dojrzewający od wewnątrz z przerostem niebieskiej pleśni, czas dojrzewania 6 miesięcy

Muszę przyznać, że sery były doskonałe. Pierwsze z listy, twarde, dojrzewające, takie jak nacierany bimbrem Delikwent czy Kornik – to zdobywcy medali na konkursach serowarskich. Świetne sery, o pełnym, wyrazistym smaku. A dalej było jeszcze ciekawiej. Camembert o mocnym aromacie – Jacek twierdzi, że gdy camembert nie „pachnie” to coś z nim nie tak – po prostu rozpływał się w ustach, był też interesujący w smaku, zdecydowanie bogatszy od przedstawicieli stylu, które leżą w każdym sklepie.

sery 1

Prawdziwą petardą był Munster, a raczej powinienem użyć sformułowania: granatem dymnym. Bowiem jego zapach był tak intensywny, że prawie było go widać. Zdecydowanie nie jest to ser dla ludzi o delikatnym nosie. Ale za to smak – wspaniały. Pokochałem sery maziowe. Przeogromne bogactwo smaku i odczuć przy gładziutkiej teksturze. Owszem, pachniał mocno (przy otwartych drzwiach czuć go było na zewnątrz lokalu), ale za to oferował niezwykłą przyjemność konsumpcji. A na koniec został zaserwowany Funkcjonariusz z przerostem pleśni, który wyglądał tak, jak gdyby ktoś zapomniał schować do lodówki. Jakieś 2 lata temu. A w smaku? Kolejne cudo. Intensywnie mineralny, gorzkawy, ostry i szczypiący w język – a to wszystko w bardzo przyjemny sposób. Ser kruszył się rękach i ustach. Popijany mocnym i słodkim Wheat Wine z Maryensztatu rozkładał na łopatki.

Jeśli kiedykolwiek będziecie słyszeli o degustacji prowadzonej przez Jacka – musicie na nią trafić. Mocne smakowe doznania – gwarantowane.

Jarecki podwąchuje

 

Przemek Iwanek

 

Kontakty

serowarnia: strona www Facebook Instagram

blog o serach: Facebook YouTube

Drugie Dno Ochota: ul. Tarczyńska 5/9, Warszawa – Ochota strona www Facebook

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s